DAGFINN NORDBØ OG DET NORSKE POESI & SATIREORKESTER

Dagfinn Nordbø

Dagfinn Nordbø - Åssn går'e a?Fra ordkunstner, satiriker og humorist Dagfinn Nordbø og hans kokende, lille jazz-orkester kom "Åssen gåre'a?" høsten 2011. Innspillingen er gjort live under deres konsert på Vossajazz 2011. Den kommer både på vinyl og cd.


Jan Ditlev Hansen, P2 om platen:

"Fenomenet jazz & lyrikk har røtter tilbake til Harlemrenessansen på 1920-tallet. Slik vi kjenner sjangeren i dag er det imidlertid mest naturlig å begynne med beat-generasjonen i 1950-tallets USA, med Jack Kerouac som den mest framtredende. I Norge ble jazz & lyrikk første gang sluppet løs i radioprogrammet Søndagsposten, 7. juni 1959. Der framførte Harald Sverdrup og Gunnar Bull Gundersen er rekke dikt av Erling Christie til jazzmusikk.

Det er sagt om Jazz & lyrikk at formen er et barn av beat-poetene og en forløper til dagens rap. Selv tenker jeg på det som tidstypisk for 68’erne og et tiår framover. I denne tida dukket det, i gymnas-samfunn og på vise- og jazzklubber, opp artister som overgikk de mange parodiene på sjangeren som senere skulle følge.

I norsk jazz & lyrikk har Jan Erik Vold en formidabel posisjon. Han var med i de første eksperimentene tidlig på sekstitallet, hadde et veldokumentert samarbeid med Jan Garbarek i mer enn ti år, fortsatte med blant andre Alfred Janson, og holder fortsatt koken med Egil Kapstad og flere. Også Arild Nyquist og Odd Børretzen må nevnes, skjønt sistnevnte har nesten blitt en egen sjanger. Og Claes Gill, Earle Hyman og Jon Fosse, sies det.

Denne uka slapp Dagfinn Nordbø (bl.a. tekstforfatter i Hallo i uken) og Det norske poesi & satireorkester plata Åssengårea? Før-premierer på Josefine, Herr Nilsen og Vossajazz kan tyde på at plata kan føre til en renessanse for jazz & lyrikk, tilpasset dagens form, standup. Og med en herlig parodi av vår første rapper, Jan Erik Vold.

 

Kjøp platen på Platekompaniet eller lytt på Wimp